Çevik Kültür, İşbirliği ve Usta-Çıraklık
Michael Spayd, Agilistas kültür anketini gerçekleştirerek Çevik topluluğa büyük bir hizmette bulunmuştur Culture Survey of Agile [Spayd]. Sonuçlar için aşağıdaki diyagrama bakınız. Michael’ın sonuçları gösteriyor ki çeviklik uygulayıcıları belirli bir kültür profiline sahiptir ve İşbirliği veya Usta-Çıraklık gibi anahtar unsurlar tespit edilmiştir. Sonuçlar gösteriyor ki çeviklik tamamıyla insanla ilgilidir. Anket Kanban uygulayıcılarının yanı sıra Scrum ve eXtreme Programming uygulayıcılarını içermektedir.
Çevik Bildiri ve Çevik Kültürü Tanımlayan İlkeler
Çevik bildiri ve on iki ilke -on beş yıl sonra bile- çeviklik olarak düşünülen şeyin hala referansıdır. Aşağıdaki diyagramda değerler ve ilkelerin Schneider Kültür Modeli’nde nereye geldiği gösterilmiştir.
Değerlerin ve pratiklerin İşbirliği ve Usta-Çıraklıkta yüksek yoğunluklu olduğu görülebilir. Kontrol Kültürü ile ilgili hiçbir unsur olmadığına, Yetkinlik Kültürü ile ilgili ise sadece bir tane olduğuna dikkat ediniz. Bu sonuç, Michael Spayd tarafından yapılan Agilistas anketinden elde edilen sonuçlarla çarpıcı benzerliktedir.
Analiz Yaklaşımı
Bazılarınız bu sonuca nasıl vardığımı merak etmiş olabilir.
Her bir değerin ve ilkenin, hangi kültür türüyle ne kadar uyumlu olduğunu analiz ettim. Eğer güçlü bir yakınlık varsa ben o değeri veya ilkeyi ilgili kültürle bağdaştırdım. Örneğin; Müşteri ile işbirliği, insanların bir arada çalışması başarı olarak tanımlandığından çok kolay oldu. Bazı maddeler Schneider Kültür Modeline ortogonal görünüyordu. Örneğin; Çalışan yazılım, gerçekten bir kültürü anlatmadı. Yetkinlik kültürü zayıf bir şekilde akla gelmiş olabilir ama sadece biraz. Bunun bir sonucu olarak yukarıdaki şemada resmedilmemiştir. Diğer öğeler benim şimdiki anlayışımı temel alan en iyi tahminlerimdir.
Alexei Zhegloz’a göre bu yaklaşım, bir dart tahtasına ok atma gibi. Her değer veya ilke bir oktur. Dart tahtası Schneider Kültür Modeli’dir. Bazı oklar bir kültür kadranının özellikle bir bölümünde konumlandırılmıştır. On ya da daha fazla “ok” attıktan sonra, nasıl dağılım gösterdiklerini görebiliriz. Herhangi bir okun doğru noktada olup olmadığına çok dikkat etmemize gerek yoktur. Bu analiz yöntemi, bir düşünce sisteminin kültürel önyargılarını örneklemek için kullanılır. Katılımcılar, bir kültür modelinin tanımlaması yapıldıktan sonra aynı aktiviteyi gerçekleştirdikleri grup atölyeleri ile bu sonuçları doğrulamışlardır[Sahota “Culture Workshop”].
Kültür Modeli, Faydalı Sorular Soralım
Çeviklik insanla ilgilidir. Öyle şaşırtacı bir sonuç değil: Hepimiz biliyor gibi görünüyoruz.
İlginç olan çevikliği bir kültür olarak düşünmeye başladığımızda artık bunu ilginç sorular sormak için kullanabilmemizdir:
- Şu an şirketimin kültürü ne?
- Çeviklik ile uyumlu kültür ne kadar iyi?
- Eksen kaymasından dolayı hangi problemlerle karşılaşabilirim?
Bu konu hakkında daha fazla bilgi Kültürünüzle Çalışma bölümündedir.