Çeviklikte Gözlem ve Adaptasyon Ne Zaman Kullanılır?
Kurumsal Geçiş Takımı’yla gözlem ve adaptasyonu basit durumlarda kullanmak gayet mantıklı bir yaklaşımdır. Sonuçta bu değişim çabası çok zahmetlidir, bu uygulandıktan sonra daha güçlü olan dönüşüm yaklaşımı düşünülmelidir.
ADAPT
ADAPT, Scrum’ın benimsenmesi için Mike Cohn’un modelidir.
- Awareness – Farkındalık – içinde bulunulan sürecin kabul edilebilir sonuçlar üretmediğinin farkında olmak.
- Desire – İstek – Var olan problemlerin adreslenmesi için Scrum’ı benimseme isteği.
- Ability – Yetenek – Scrum ile başarılı olabilmek için gerekli yetenek.
- Promotion – Tanıtım – Scrum deneyimlerimizi paylaşarak hem bizim bunu hatırlamamız hem başkalarının bizim başarımızı görmesini sağlamak.
- Transfer – Aktarım – Scrum’ı kullanmanın etkilerinin şirketin bütün bölümlerine aktarılması.
Daha fazla bilgi için Mike Cohn’un kitabına ya da sunumuna bakabilirsiniz[Cohn – “Succeeding with Agile” – Chapter 2] [Cohn – “Adapting to Agile Keynote”].
İlginçtir ki bu model dönüşüm yönünde ilerlemektedir fakat bazı adımlarıyla bu yönde değildir. Örneğin şu iki modeli karşılaştıralım. Mike’ın modelinde bulunan İstek, Kotter modelinde bulunan aciliyet duygusuyla benzerdir. Kotter’ın aciliyet duygusu çok daha fazlasını isteyen bir kriterdir. Örneğin; kilo vermem gerektiğinin farkındayım ve bunu istiyorum fakat bunun için çok fazla enerji harcamam gerekecek bu yüzden aciliyet duygusuna sahip değilim. Bu fikir dönüşüm ile aynı çizgidedir ve dönüşüm bireyler hakkındadır: “Tüm bireyler Farkındalık, İstek ve Yetenek aşamalarından geçmek zorundadır.” Diğer taraftan bu değişimi yürüten temel mekanizmalar yukarıdaki “Kurumsal Geçiş Takımı’yla Gözlem ve Adaptasyon” ile aynı çizgidedir.
ADAPT, Gözlem ve Adaptasyon modeli için tamamlayıcı olarak görülebilir. Bu Çevikliğe doğru olan harekette organizasyonel uyumu yakalamak için rehberlik sağlayabilir. Bu nedenle benimseme ve dönüşümü anlamak için oluşturduğum diyagramda orta sağa yerleştirdim.
ADAPT Ne Zaman Kullanılır?
ADAPT, Çeviklik anlayışına doğru ilerlerken harcanacak eforun göreceli olarak az olduğu yerlerde, Çevik Pratikleri benimseme senaryoları için uygundur. Büyük değişim eforlarının harcanacağı yerlerde daha net yaklaşımlar faydalı olur.