The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable

The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable – Patrick Lencioni

Patrick kitabına şöyle başlıyor:

Not finance. Not strategy. Not technology. It is teamwork that remains the ultimate competitive advantage, both because it is so powerful and so rare.

Söylediklerine tamamıyla katılıyorum. İster bir start-up’ınız olsun isterseniz dev bir şirketin yönetim takımında olun yada dev bir şirketin yazılım geliştirme takımlarından birinin içinde olun. Eğer takım olamazsanız gerçekleştirdiğiniz işte başarısız olacaksınız. Bu start-up’ınızın batması, dev şirketin yönetim takımının değişmesi yada başarılı bir şekilde son kullanıcıya teslim edemediğiniz bir projeyle sonuçlanabilir.

The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable
The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable

 

Patrick kitabında bir start-up’ın başına yeni getirilen, uzun süredir çalışmayan bir annenin, Kathryn’in hikayesini anlatır. Kathryn geçmişinde yüksek teknoloji deneyimi bulunmayan birisidir buna rağmen Silikon Vadisi’nde bulunan en pahalı üst yönetim takımının başına getirilmiştir. Bunun nedeniyse üstün gözlem yeteneği ve gözlem yeteneğine bağlı olarak aldığı aksiyonlardır.

Kathryn yönetim takımını gözlemlemeye başladığında takımın karşılaştığı zorlukları görmeye başlar. Örneğin başlangıçta takım içinde hiç kimsenin birbirine güvenmediğini görür. Bu piramidin ilk basamağıdır. Takımı iki günlüğüne bir otelde toplar ve bu problemi nasıl giderebileceklerine dair çalışmaya başlarlar.

Öyle ki insanlar birbirine güvenmezse fikir çatışması yaşamazlar. Birbirine güvenmeyen insanlar politik yaklaşım sergilerler ve yuvarlak cümleler kullanırlar. Böylece ben sana dokunmuyorum, sende bana dokunma derler.

Fikir çatışması yaşanmayan yerde yaratıcılık zamanla ölür. Sadece lider pozisyonunda bulunan kişinin aldığı kararlar uygulanır. Bu kararların doğruluğu yada uygunluğu sorgulanmaz.

Five Dysfunction Of A Team
Five Dysfunction Of A Team

Fikirlerin olmadığı, çatışmanın yaşanmadığı, kararların başkaları tarafından alındığı yerde lider pozisyonunda bulunan kişinin aldığı kararı diğerleri sahiplenmez. Sadece yerine getirmiş olmak için aksiyonlar alınır fakat bu aksiyonların sorumlulukları kabul edilmez. Sorumluluk işi yapan kişiye değil kararı alan kişiye ait olarak gösterilmeye çalışılır. Halbuki sorumluluk işi yapan kişiye ait olmalıdır.

Sorumluluk almayan kişi sonuçla da ilgilenmez.

Patrick, her bir adımı ve bu adımların nasıl aşılacağını modelini anlattığı bölümde açıklıyor. İster bir yönetim takımı olun isterseniz yazılım geliştirme iş bitiriciliği öğrenmek istiyorsanız bu kitabı okuyun!

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir