Çevik Pratikleri Benimseme ve Çevik Dönüşüm Hayatta Kalma Rehberi: Organizasyon Kültürüyle Çalışmak
Uzun zaman önce çevirdiğim ve yayınlamak istediğim “Çevik Pratikleri Benimseme ve Çevik Dönüşüm Hayatta Kalma Rehberi: Organizasyon Kültürüyle Çalışmak” adlı kitabın birçok kişiyi aydınlatacağını düşünüyorum. Bu kitabı okuduğunuzda Çevik Dönüşüm nedir, nasıl gerçekleştirilir, organizasyon kültürü nedir, çalışan ve organizasyon arasındaki ilişki nedir, Schneider Kültür Modeli nedir, çevik dönüşümlerde nasıl kullanılır gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Bunları derinlemesine ve herşeyiyle öğrenemeyececeksiniz fakat bunların önemini anlayacaksınız ve öğrenmenin ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz.
Umarım bana olduğu kadar sizede faydalı olur. Aklınıza takılan her konu için bana yazabilirsiniz. Ayrıca çeviri hakkında geribildirimde bulunursanız çok mutlu olurum.
Teşekkürler Michael Sahota!
GİRİŞ
Çevik yazılım geliştirme topluluğu, benimseme ve dönüşüm arasındaki önemli bir karışıklığın acısını çekmektedir. Ne yazık ki çevik dönüşümü gerçekleştirecek kişiler çevikliği benimsemeyi konuşurlar; çeviklik zihniyetini desteklemek için şirket kültürünün dönüşümünü değil. Bu körlüğün üzücü sonucu dönüşümü gerçekleştirecek kişilerin organizasyonel sonuçları anlamadan kazara bir dönüşümü üstlenmeleridir. Tipik sonuç ise başarısızlıktır.
Dönüşümü gerçekleştirecek kişilerin ne zaman benimsemeyi ve ne zaman dönüşümü kullanmalarını anlamada birkaç tane model bulunmaktadır. Tabi ki belirli benimseme ve dönüşüm teknikleri üzerine birçok bilgi bulunur fakat dönüşümü gerçekleştirecek kişilerin hangi hamleyi ne için yapması gerektiği üzerine çok az bilgi bulunmaktadır.
Bu hayatta kalma kılavuzu, çevik dönüşüm çalışmalarının anlaşılmasında ve planlanmasında kullanılabilir, basit bir çerçeve verir. Çerçeve aynı zamanda Kanban ya da Yazılım Ustalığı ile çalışıyorsanız da yardımcı olabilir. Çerçeveyi son derece kullanışlı bulurum tıpkı seminerlerime katılanların bulduğu gibi. Bu çerçeve “bilinçsiz yetersizlikten” kurtulmama ve yaptığım seçimler hakkında bilinçli olmama yardım etti. Bu farkındalık ustalığa doğru ilerlememi sağladı.
Bir problemin çözümünde ilk adım, sorunun varlığını kabul etmektir. Eldeki sorun, şirketlerin çevik dönüşümlerindeki veya çevik pratikleri benimsemelerindeki başarısızlıktır. Bazı kök nedenler bu kitabın birinci bölümünde tartışıldı böylece neden hayatta kalma rehberine ihtiyaç var, anlatılmaya çalışıldı.
Kültürünü yönetmezsen, o seni yönetir. Çevikliği benimseme başarısızlıklarının çoğu, organizasyonel kültürü anlamamanın bir sonucudur. Bu kitabın ikinci bölümü Çeviklik, Kanban ve Yazılım Ustalığı hareketlerini anlamak için organizasyonel kültürü nasıl kullanacağımızı açıklamaktadır. Kitap aynı zamanda sizin organizasyon kültürünüzü belirlemek için Schneider Kültür Modeli’ni nasıl kullanabileceğinizi ve bu modelle etkili bir şekilde çalışmak için bazı yolları anlatmaktadır. Bu kitabın üçüncü bölümü, değişik şartlarda benimseme ve dönüşüm yaklaşımlarından uygun olanını anlamak ve seçmek için bizlere bir çerçeve sunar. Benimseme ve dönüşüm yaklaşımlarının kilit noktalarını anlatılır. Çerçeve, organizasyonlarda çevik değişim için gerekli temel bilgileri temin etmektedir.