Buzdağımız Eriyor

Buzdağımız Eriyor

Kitap, çok uzun zamandır aynı buz dağında yaşayan bir penguen kolonisini anlatır. Fabl türündeki bu hikâye kurumsal değişim başlatılan yerlerde değişimin neden gerekli olduğuna ve nasıl yapılabileceğine dair bir çerçeve verir. Kitabın önsöz yazarı Spencer Johnson Türkçe’ye “Peynirimi Kim Kaptı?” olarak çevrilen kitabında yazarı, Bir Dakikalık Yönetici kitabının ortak yazarlarından biridir.
Kitabın yazarları, John Kotter ve Holger Rathgeber’dir.

Buzdağımız Eriyor
Buzdağımız Eriyor

Fred, buzdağını ve okyanusu gözlemleyen meraklı bir penguendir. Bir gün kimsenin görmediği ve fark etmediği bir sorunu, buzdağının altında kırıklar ve çatlaklar oluşmaya başladığını fark eder. Bu konuyu arkadaşları ve kolonide lider durumda bulunan penguenlerle paylaşır. Böylece var olan ama görünür olmayan problemlerle başa çıkacakları hikâyeleri başlar.

 

Fred’i dinlemek isteyen penguenlerin yanı sıra değişimden hoşlanmayan ve sorunları görmezden gelen, Nono gibi penguenlerde vardır. Hikâye, sorunlarla yüz yüze gelmek istemeyen insanların durumunu da anlatır.
Peki, değişimin gerekli olduğunu düşünenlerin ve sorunları fark edenlerin, karşılaştıkları problemleri çözerken izleyebilecekleri yol nedir?

Başarılı bir değişimin sekiz adımı;

  1. Aciliyet Duygusu Oluşturun: Değişimin gerekli olduğunu ve derhal harekete geçmenin önemini diğerlerinin görmesi için yardım edin.
  2. Rehber Takımı Bir Araya Getirin: Değişime, liderlik, güvenilirlik, iletişim özellikleri iyi, analitik yetenekleri yüksek ve aciliyet duygusuna sahip olan güçlü bir grubun rehberlik ettiğinden emin olun.
  3. Değişim Hayalini ve Stratejisini Geliştirin: Geleceğin geçmişten nasıl farklı olacağını ve bu geleceğin nasıl gerçekleşebileceğini açıklayın.
  4. Anlayış ve Ortaklık İçin İletişimde Bulunun: Diğerlerinin vizyon ve stratejiyi anladığından ve kabul ettiğinden emin olun.
  5. Diğerlerini Hareket Geçmeleri İçin Güçlendirin: Bir düşünceyi, gerçeğe dönüştürmek isteyenlerin önünde bulunan engelleri ortadan kaldırmaya çalışın böylece düşünceyi gerçeğe dönüştürebilsinler.
  6. Kısa Vadede Kazançlar Üretin: Mümkün olan en kısa zamanda görülebilir, açık başarılar yaratın.
  7. Yorulmayın: İlk başarılı sonuçtan sonra daha sert ve daha zor işlerde başarılı olmaya çalışın. Düşünce gerçek olana dek değişikliklerde yorulmaz olun.
  8. Yeni Bir Kültür Oluşturun: Yeni davranış yollarına tutunun ve bunların başarılı olduklarından emin olun. Yeni davranışlar, eski geleneklerle yer değiştirecek kadar güçlü oldukları zamana yeni kültürü oluşturmaya çalışın.

 

Değişimde Düşünce ve Duygunun Rolü

Düşünce, davranışın değiştirilmesine yardımcı olabilir ve daha iyi sonuçlara yönlendirebilir.

  • Veri toplayın ve analiz edin.
  • İnsanların düşüncesini değiştirmek için bilgiyi mantıklı bir şekilde sunun.
  • Değişen düşünce zamanla davranışı değiştirebilir.

 

Duygu, farklı bir şekilde davranışın değiştirilmesine daha çok yardımcı olabilir ve daha da iyi sonuçlara yönlendirebilir.

  • Şaşırtıcı, zorlayıcı ve mümkünse görsel deneyimler oluşturun.
  • Deneyimler, insanların bir durum hakkında hissettiklerini değiştirirler.
  • Duygulardaki ufak bir değişiklik davranışta çok önemli değişikliklere öncülük edebilir.

 

Hikâye şu önemli dersi anlatır; değişime liderlik yapanlar, orta yönetim ve ön sıradaki çalışanlar değişiklik konusunda aynı sayfada olduğunda olumsuz koşullara rağmen gerçekleşen şey inanılmazdır.

 

Kendinize sorun, eriyen ya da eriyebilecek olan bir buzdağında yaşar mıydınız? Buzdağlarının erimesi birçok şekilde ortaya çıkabilir: yaşlanan ürün bantları, ilgisiz duruma gelen okullar, kaliteyi düşüren hizmetler, anlamı olmayan iş stratejileri…
Organizasyonunuzdaki değişim savunucuları kimler? Değişime hayır diyenler kimler? Sizin rolünüz ne olabilir?

 

 

Buzdağımız Eriyor” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir