Yelkenli Retrospektif Tekniği

Yelkenli Retrospektif Tekniği

Yelkenli retrospektif tekniği, takım, takımın önündeki kayalıklar, buz dağları, çapası, yelkenleri dolduran rüzgarı ve ulaşmaları gereken güneşiyle mükemmel bir mecaz oluşturur. Bu mecazı çok başarılı şekilde kağıda döken RingA Takımı’nın Scrum Master’ı Didem Bilmen’in çizimini aşağıda paylaşıyorum. Resimde de anlatıldığı gibi:

Kayalıklar, buz dağları: Takımın dikkat etmesi gereken riskler

Çapa: Takımı yavaşlatan, hedefine ulaşmasının önündeki engeller

Rüzgar: Takımı hedefine yaklaştıran, takımın ileri gitmesini sağlayan şeyler

Güneş: Takımın hedefi

Yelkenli: Takımın kullandığı araçlar

Mürettebat: Takım 🙂

Malzemeler: Yapışkan kağıt, kalem, yelkenliyi çizebileceğiniz beyaz tahta, yazılabilir duvar ya da karton

Süre: Takım üye sayısına göre değişiklik göstermekle 60-90 dakika arası

Didem gibi yelkenliyi büyük bir kartona çizerek toplantı yapacağınız yere de getirip asmak güzel bir pratik olabilir.

Yelkenli Retrospektif
Yelkenli Retrospektif

NASIL?

  1. Teknik şöyle başlıyor; toplantıyı yöneten kişi yelkenliyi, kayalıkları, buz dağını, çapayı, rüzgarı, güneşi belki de köpek balığı ve ahtapot çizer. 🙂 Çizimi yaptıktan sonra her birinin üzerinden geçerek takım üyelerine bunların anlamını anlatır. Örneğin yelkenlideki mürettebat biziz, rüzgar ileri gitmemizi sağlayan şeyler, kayalıklar önümüzdeki riskler gibi.
  2. Toplantıyı yöneten kişi yapışkan kağıtları dağıtır. Takımın sessiz yazma işini gerçekleştirmesi için 3-5-10 dakikası olduğunu söyler. Buradaki süre takımınızın büyüklüğüne göre değişebilir. Bazen sadece 3 dakika yeterli olabilir. 10 dakika belirlerseniz ve herkes 5 dakika da yazmış olursa 10 dakikanın dolmasını beklemeyin.
  3. Herkes bir fikrini bir yapışkan kağıda yazar ve çizim üzerindeki ilgili alana yapıştırır. Her yapışkan kağıda bir fikir yazmak iyi olabilir. Benzer şeyleri düşünen kişilerin yapışkan kağıtları gruplanabilir.
  4. Kağıtlar yapıştırıldıktan sonra takım üyelerinin çizimin karşısına geçmelerini ve yapışkan kağıtları gruplamalarını isteyebilirsiniz.
  5. Çıkan birçok fikir varsa “nokta oy verme” yöntemiyle içlerinden değerli olanları seçebilirsiniz. Belki ne yapmak istediklerini takım üyelerine sorabilirsiniz. Belki de nokta oy verme yöntemini kullanmak istemeyeceklerdir ve çıkan her fikrin üstünden geçmek isteyeceklerdir. Toplantının havasına göre buna karar verebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toplantıyı yöneten kişi katılımcıların durumunu, enerjilerini, akıllarına takılan şeyleri yakalamalıdır. Eğer katılımcılar sıkıldıysa bir ara vermek iyi olabilir. Eğer toplantı da enerji yüksekse devam etmek gerekebilir. Eğer katılımcılar aksiyon kararları çıkaramıyorsa aksiyon kararları çıkarabilmeleri için küçük yönlendirmelere ihtiyaçları olabilir. Buradaki yönlendirme klasik lider rolündeki yönlendirme değildir, daha çok hizmetkar lider ya da koç tipinde bir yönlendirmedir. Bu, aksiyon kararı çıkarmalarının önündeki engeli kaldırmak gibi düşünülebilir. Bu engel bazen katılımcıların takıldığı bir düşünce bazen de toplantının kendisi olabilir. Toplantıyı yöneten kişi bunu gözlemlemeli ve ona göre hareket etmelidir.

Yelkenli retrospektif tekniği Luke Hohmann tarafından geliştirilmiştir. Teknik, retrospektif toplantısının yaratıcı ve eğlenceli bir aktivite olmasını sağlar. Bir yelkenlinin mürettebatı mecazı, yeni kurulan bir takımın, takım olgusunu benimsemesine yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir