Çevik Yaklaşımlar Nelerdir?
Yazılım geliştirmede yaklaşımlar Adaptasyon ve Öngörülülük yaklaşımları diye 2’ye ayrılır.
Çeviklik bu yaklaşımların adaptasyon tarafında yer alır. Adaptasyon Yaklaşımları çabucak adapte olmaya ve değişikliğe odaklanır. Bir projenin ihtiyaçları değiştiği zaman Adaptif Takımda değişir. Adaptif Takım gelecekte ne yaşanacağını belirlemekte sıkıntılar yaşayacaktır. Tarih ne kadar ileri olursa Adaptif Yaklaşım gelecekte ne yaşanacağına dair daha fazla belirsizlik içinde olacaktır. Adaptif Takım gelecek hafta yapacakları görevleri tam anlamıyla rapor edemez fakat gelecek ay için sunumu planlayabilir. Adaptif Takıma, günümüzden 6 ay sonra yapılacak bir sürüm hakkında soru sorulduğunda, Adaptif Takım görev açıklamalarıyla ilgili rapor sunabilir ya da beklenen değer ve harcamaları belirleyebilir.
Öngörülülük Yaklaşımları, Adaptif Metotların aksine, gelecekteki detayları ve bilinen riskleri analiz etmeye ve planlamaya odaklanır. Geliştirme sürecinin devam ettiği tüm zaman boyunca yaşanan uç noktalarda Öngörülülük Takımı gelecekteki görevleri ve sunumları tam anlamıyla rapor edebilir. Öngörülülük Yaklaşımları erken ve etkili analizlere dayanır. Eğer bu analizler de yanlış yapılırsa proje gelişiminde zorluklar yaşanır. Öngörülülük Takımları, sadece en gerekli değişikliklerin düşünüldüğü Değişim Kontrol Komisyonu kurarlar.
Çevik Yaklaşımlar:
- Agile Modeling
- Extreme Programming
- Scrum
- Agile Unified Process
- Crystal Clear
- Crystal Methods
- Dynamic Systems Development Method
- Feature Driven Development
- Graphical System Design
- Kanban
- Lean Software Development
- Story Driven Modelling
- Velocity Tracking
- Software Development Rhythms
Resim: https://image.slidesharecdn.com/2016-07-agileandscrumfororscers-160718200843/95/agile-and-scrum-for-orscers-8-638.jpg?cb=1468872542