Agile Nedir?
Agile nedir? Fikir birliğine varılmış tanım 2001 yılında Agile Manifesto’da yapıldı. Agile, bir grup değerler ve prensipler tarafından desteklenen bir inanış, bir fikirdir. Diğer bir deyişle Agile başarılı yazılım teslim etmek için hedef kültürü tanımlar.
Agile yaygın olarak bir süreç ya da bir süreçler kümesi olarak tanımlanır. Bu doğru fakat tehlikeli bir soyutlamadır. Ne yazık ki bu yanlış ifadeyi birçok defa kullandım. Eğer Agile sadece bir süreçler kümesi olsaydı o zaman kültür en büyük problem olarak karşımıza çıkmazdı! İlk Agile Management Tool’unu kendi adıyla üreten VersionOne tarafından 2012 – 2013 – 2014 yıllarında gerçekleştirilen anketleri incelediğimizde organizasyonel kültürü değiştirmedeki zorluk en büyük engel olarak görüldüğü ortaya çıkar.
Kültür, bir organizasyonun ya da grubun içinde bulunan bireyin yaptıkları ve gerçekleştirdikleridir. Bu nedenle Agile Transformasyon gerçekleştirilen organizasyonlar ya da gruplarda çalışan bireyler yaptıklarını ve gerçekleştirdiklerini değiştirmelidirler. Yaptıklarımızı değiştirebilmek için düşünme şeklimizde temel bir değişikliğe gitmemiz gerekir.
Başarılı olabilmek için, Agile’ı bir kültür olarak düşünmeye başlamalıyız; bir ürün ya da süreçler kümesi değil!
Mike Cottmeyer “Agile’ı benimseyen şirketler, Agile’a dönüşmeyen şirketler” diye harika bir post yazmıştır. Mike, benimsemek ve dönüşmek arasındaki farkı şöyle anlatır:
“Benimsemek, eşitliğin Agile yapma tarafındaki değişikliktir.”
“Dönüşüm, eşitliğin Agile olma tarafındaki değişikliktir.”
Agile dönüşüm gerçekleştirilen yerlerde kullanılan “Agile Adoption” ve “Agile Transformation” ifadelerini irdelediğimizde arada çok büyük bir fark olduğunu görürüz. Agile Adoption, Agile’ı benimsemek, özümsemek anlamında kullanılır. Mike’ın tanımıyla Agile yapma olarak düşünebilirsiniz. Daha önce Agile olmayan organizasyonlar ya da gruplarda çalışanlar Agile Mühendislik Pratiklerini kullanmaya başladıktan sonra Agile olduklarını düşünmeye başlarlar. Halbuki sadece Agile Mühendislik Pratiklerini kullanarak Agile olamazsınız. Agile’ı benimseyemezsiniz. Benimsemek, Microsoft Office Word yerine GoogleDoc kullanmaya karar verdiğimizde kullanabileceğimiz bir ifadedir.
Agile Mühendislik Pratikleri, Agile olma yolunda sadece birer araçtır. Agile olabilmek için Agile Transformasyon geçirmeniz gerekmektedir. Agile Transformasyon, sadece Agile Mühendislik Pratiklerini kullanmak değil, aynı zamanda Agile kültürüne sahip olmak anlamına gelir.
Transformasyon kullandığımız araçlarda değil kendimizde gerçekleşmelidir.